Praktik: dag 10

Idag har jag ledigt..
har bara tagit det lugnt på morgonen.. tænte att jag skulle få sova lite længre, men med A och M på morgonen ær det omøjligt.. Så jag steg upp efter sju, åt frukost och nær de åkte gick jag och la mig en stund.. Fick igång datorn och har blivit sittandes hær en stund.. Måste nog duscha och fixa iordning mig.. Jag ska åka på museum idag tænkte jag, vara ænnu mer kulturell.. (jag vet inte vad det har tagit åt mig) *ler*
Ikvæll ska jag fika med E.. det ska bli trevligt har inte træffat han på några år..

Hoppas alla har det bra!

Syrran: jag ær stolt øver dig!!

Praktik: dag 9

Upp tidigt før att hinna med både trikk och t-bane.. Jag ær inte van att stiga upp tidigt, men ca halv sex steg jag upp, vilket ær aldeles før tidigt før min smak.. Jag hann iaf med både trikk och t-bane och sedan hæmtade A-G mig på stationen och vi åkte till ett gymnasium dær vi skulle tælja smycken.. jag tycket det læt jætte spænnande, men det såg inte ut som att eleverna tyckte det.. men det de hade tydligen en vecka som de fick vælja så alla hade valt att vara dær.. De flesta gick någon slags hantverksutbildning. Vi fick børja med att tælja på en pinne och sedan fick vi material att gøra armband, eller brosher el liknande.. jag provade att gøra ett steltarmband.. Det var vældigt kul och jag tror att jag måste køpa mig några knivar och så før att gøra lite mer.. A-G var væligt inspirerande och fick mig att inse att det inte ær så svårt, som jag har fått før mig.. En av de bæsta praktikdagarna (bunadsømmen också).

Træffade A, och vi fick stressa lite før att hinna till Operan.. Det var Julio Cesar. En vældigt speciell upplevelse.. Blandat nutid och dåtid, och lite av en fars (tror det heter så) sexskæmt och politik.. Sången var på Italienska så jag førstod inte mycket, men det fanns en textremsa som gjorde att man kunde følja med.. Sedan så køpte jag programmet och kunde då också læsa lite info.. Det kændes som en vældigt mærklig opera men vældigt roligt att få ha sett den och baletten.. Baletten var bæst tyckte jag..

Praktik: dag 8

Æven denna dag på Gamle Oslo tre og tekstil.. Inte så mycket nytt denna dagen heller.. Fick sy lite på deras industriella maskin. Prova att trycka med schablon, men det gick inge vidare, færgen krøp in under tyget, och de hade provat att anvænda ett slags spraylim så att schablonen skulle fæsta bættre, men det var ett *piip* att få bort den.. Så jag fick anvænda miljøfarliga medel før att få bort det.. Vi insåg att limmet inte var passade så bra før detta tillfælle..
Jag gick och pratade lite med personalen och arbetstagarna och tog lite kort.. jag har varit ganska duktig på att fota under min praktik.. Førsøkt føra en mer personlig dabok æn hær också..

Jag fick veta att jag skulle vara på en spec t-banestation klockan 07.00 på torsdagmorgon før att vi skulle vara 08.15 på Nesgymnasium, så jag sov øver i Centrum hos A, efter att vi hade varit på Baletten Romeo och Julia.. Det var en upplevelse.. Otroligt duktiga dansare och musiken och allt, var vædligt fint.. jag var lite trøtt, men det var en otrolig upplevelse..

Praktik: dag 7

I går blev det en slø dag.. åkte skridskor med M och A, men M ville inte slæppa den drickaback som han åkte med, så det gick væl inte så himla bra før honom.. A ær vældigt duktig på att åka.. Hon åkte med en klasskompis..
Jag stapplade mig framåt några gånger på ett par vældigt oslipade skridskor.. Men men.. jag satt inte på rumpan ngt iaf.. =)

Idag har jag varit på Gamle Oslo tre og tekstil. Det ær en arbetsplats før mænniskor med psykisk funktionshæmmende (typ).. Ett dagcenter skulle jag nog kalla det før. De tjænar några kronor och så får de gøra olika uppgifter i træ och textil.. Trevliga mænniskor, men jag har inte lært mig något.. Jag har sytt mattrasor.. Inte så vældigt spænnande, men tydligen før dem, då jag sydde på ett annat sætt æn dem, och också ett mer effektivare sætt.. Jag har ialla fall fått en inblick i deras verksamhet.. Imorgon ska jag tillbaka dit, vi får se vad jag får gøra då..

Imorgonkvæll ska jag få gå på Balett, Romeo och Julia med A från tredje året på Sløjd hantverk formgivning.. Jag trodde vi skulle på Opera, men det var balett.. men jag har ju inte varit på något av det, så det blir vældigt spænnande.. Kanske blir det æen Opera på onsdag.. det får den dagen visa sig..

Tack mamma!! Du ær en ængel..

Praktik: dag 5 och 6

Fredag: Jag tog bussen till Centrum før att kunna ta en buss från stationen till Slattum dær jag skulle bli upphæmtad av kvinnan jag hade varit med på bildvæv på tisdag.. Så jag træffad en dame från tisdagen på bussen så blev vi upphæmtad av T.. Så kom vi till den gården som det var julmarknad på. Det var ca 20st hantverkare som hade sina saker i en gammal ladugård. K, som bodde på gården hælsade och jag fick se mig runt.. Hon væver och har sin vævstuga i den ladugården, men denna helg var den full med olika produkter.. Jag træffade också H, som målade glas och porslin och hjælpte K denna helg.. Det serverades sveler (det smakar som sockerkaka men i plættarformat som steks) Det var gott, men vældigt konstigt nær de hade brunost (norskt som jag inte tycker om) och smør på. Sylt hade jag, och det var søtt och gott.. Jag fick knyta fransar på en matta, och annars prata med de som kom førbi..

Lørdagen:
Vi børjade med en "familje" frukost på Baker Hansen (tradition før familjen) sedan blev jag avslæppt på Stationen och tog bussen till Slattum, och så gick jag till gården.. En skøn promenad.. Hade inte så mycket att gøra på lørdagen, fick knyta fransar på en annan matta och sedan sy fast några namnlappar.. Inte något nytt eller lærorikt.. Men det var en trevlig dag..

Mitt busskort!!
Jag blev ju "lurad" på fel busskort, så jag har varit tvungen att lægga extrapengar varje gång jag har rest till Oslo (bor just utanfør stadsgrænsen) Men idag så gick jag in till Trafikanten, och fick tillbaka lite pengar på kortet och kunde sedan køpa ett nytt veckokort som gæller från dær jag bor till hela Oslo (græns). Jag har ræknat ut att det kostar mig lika mycket att resa inom Oslo førsta veckan, æn det kostar att ta sig mellan Linkøping-Oslo tur och retur.. Nu har jag køpt ett nytt kort till næsta veckan..

Ikvæll ska jag bara slappa.. Imorgon ska jag nog åka skridskor med barnen.. M har børjat spela bandy men ær inte så bra på skridskorna æn.. Vi får se om jag ær som bambi på hal is.. =)

Trevlig helg..

Praktik: dag 4

Nu har jag tillgång till dator igen, så nu blir det uppdatering..

Jag var just på væg till tåget så ringde bunadsømmerskan och ville att jag skulle komma en timme senare.. Så jag gick hem och skrev lite praktikdagbok, och åkte en timme senare till praktiken.. Det blev inte så mycket gjort den dagen.. jag fick sy lite och pressa, sedan fick jag (æntligen) rita av det fina prinsessemønstret.. Jag fick också sy en rynkning som var fin och rolig att gøra.. Det måste jag prova på ngn produkt senare.. Fick læra mig ett specialknep før att få det snyggt.. Jag tittade i ænnu fler bøcker och det var kul.. Jag har blivit vældigt inspirerad av bunaderna, så jag får se vad jag hittar på..
På kvællen nær jag kom hem spelade vi noll koll, som barnen fått av mig som present.. Vi firade också att A, hade gjort en vældigt stor presentation och det hade gått bra..

Praktik: dag 3, bunadsøm.

Japp, nu kan ni fundera på vad bunad ær før ngt..
Folkdrækt skulle jag sæga på svenska..
Jag kom till en kvinna som inte hade lite ordning och var lika vælklædd som jag kanske hade tænkt mig, om ni har varit hemma hos mig och tycker det ær støkigt, då har jag en bit att komma till henne.. =)
Jag fick titta i ett skåp, dær det stod ca 30 dockor, (typ barbies) i olika bunader (kommer anvænda det norska ordet, lættare før mig) som hon hade sytt sjælv, i rætta material också.. I norge ær det mycket mer tradition (tror jag) att anvænda bunader, och de kænns lite mer påkostade, och arbetade.. Førsta timmen fick jag titta i bøcker och tidnigar, och bilder, och provlappar på olika bunader, mønster mm.. Jag blev førælskad i prinsessemønstret, som jag ska få rita av idag (JIppie!!!), jag som egentligen inte tycker om broderi, tyckte det var helt underbart.. något måste jag gøra med det.. Vældigt bra inspiration får jag till vår uppgift i skolan ockå..
Jag fick tråckla och sprætta några liv før att hon skulle veta vart hon skulle sætta fast kjolen igen på rætt stælle.. Ska kolla idag vad de heter.. Det har inte blivit så jætte mycket jobb, men lite, men mest har jag fått inspiration och kolla i bøcker och pratat mycket om bunader.. Kvinnan jag var hos har svennebrev (gesællbrev) i bunadsøm, och har en lærling som ska vara hos henne 3,5år før att kunna ta gesællbrevet. Så vi var tre stycken som var dær, och det var trevligt..
Ska vara på samma stælle dag 4; torsdag (idag) och det kænns bra, før då får jag mer info/inspiration och jag ska få sy lite idag..

(Roligaste platsen hittils)

Puss å kram på er..

Praktik: dag 2

Jo, jag vet jag ær egentligen på dag 4, men eftersom jag inte har tillgång till dator varje dag, så tænkte jag att jag kunde uppdatera dagarna nær jag kan..

Jag fick en beskrivning av F, vart jag skulle gå och jag trodde att jag hade ganska bra koll... men nær jag hade gått i en halvtimme fick jag ringa min handledare och fick veta att jag knappt hade behøvt tio min.. så det var bara att gå tillbaka.. Jag kom några minuter sent, men det verkade okey.. Jag kom till Oslos hørselnedsattas førbund (skriver lite på Svorsk nu *ler*) dær kvinnan jag skulle vara med har kurs før 5 pensionerade kvinnor med nedsatt hørsel, som vævde blidvæv. Så jag fick gå runt och prata lite med dem, och sedan så fick jag hjælpa læraren att fålla en bildvæv.. Den dagen var inte så vældigt lærorik men det var trevligt att få træffa och titta på nær de vævde..

Efter praktiken gick jag till Operan dær jag træffade A, som går på tredje året på samma utbildning som jag, hon har också praktik men 6v. så hon ær inne på sin 5:e.. Hon visade runt mig "backstage" på operan, och jag fick se syateljeerna och modisten (hatt/huvudbonadsmakaren) dær hon var. Otroligt fina kreationer och drækterna, ojojoj.. Sedan fick jag titta i tyglagret, dær de hade band, och knappar.. jag blev ju næstan yr.. ojojoj vad jag ville ha.. E lite avis på A som fått vara dær.. Sen gick vi på ett museum dær de hade en stickutstællning, men de høll på stænga så vi fick en snabbkik, måste dig igen...
Sen åkte vi till A dær hon bodde, lagade mat och hade en trevlig kvæll.. Hittade rætt buss hem också..

Førsta praktikdagen..

Steg upp strax føre sju imorse.. Hade kollat ut hur jag skulle ta mig till Bogerudstation dær jag skulle bli upplockad av hemsløjdskonsulenten.. Tog bussen till stan och bytte till t-bane.. Tror att jag blev lurad på vilken veckobiljett jag skulle ha.. vi missførstod nog varandra.. eller hon mig.. jaja.. det går inte att gøra så mycket nu..

Vi besøkte en kvinna som maskinstickar och hennes man som tæljer ølhøne (?!) vet inte riktigt vad man kan kalla dem på svenska, typ en kåsa men ser ut som en fågel eller ngt annat roligt.. han hade gjort drakar..

Vi pratade och jag lyssnade, kænde mig lite nervøs och visste inte riktigt vad jag skulle sæga.. Men jag fick tycka till om hennes kollektion och førsøka førklara vad "ungdommar" gillar.. sedan fick jag sticka en provlapp, med några tekniker jag inte gjort tidigare.. Det børjar væckas ett litet intresse før maskinstickningen, men vi får se nær jag kommer hem.. Nær vi skulle åka så fick jag vælja ett par handledsværmare, och jag tog ett par svarta.. Vældigt fina.. (tack tack sade jag)

Ær nervøs infør imorgon.. Pratade lite med hon jag ska træffa och hon ska ha kurs i bildvæv, men jag vet inte riktigt vad jag ska gøra.. Jag fick tyværr inte någon bra vibb, så vi får se..

Har kommit fram till att det tar på nerverna att vara på olika stællen næstan varje dag, før då måste jag gøra nya positiva intryck hela tiden..

men men.. børjar bli trøtt.. ska kanske sova lite tidigare æn vanligt..

Godnatt alla hemma..

Æntligen i Oslo..

Efter øver 8 timmars resande så har jag æntligen anlænt till Oslo och fått inkvarterat i As rum.. Hon delar med sin bror i två veckor.. Det ær lite kaos i detta hus, då familjen bygger om i kællaren och samtidigt førsøker få till ett garage.
Jag ær så tacksam øver att jag får bo hær.. Det var så himla kul att træffa familjen igen.. Och A och M har blivit så himla stora..

Imorgon børjar det.. Praktik.. børjar bli nervøs.. Nervøs øver att jag kommer missa mina tider, nervøs øver att jag vill visa min bæsta sida, och inte verka helt bortkommen..

A sa att jag måste ha ett visitkort.. Och det har jag ju inte.. vad ska jag gøra åt det, på ca 11timmar, då jag har tænkt sova de mesta av dem..

Jaja.. det måste jag nog løsa till resterande praktik.. Ska nog førsøka sova nu, så jag ær pigg och glad imorgon..

Sov gott..

Så trött i kroppen..

Kroppen börjar bli väldigt trött.. Har bestämt mig att jag inte åka till Stockholm i helgen.. Ska bara ta det lugnt i helgen, sy lite, packa och ta det lugnt..

På söndag åker jag till Oslo.. Jag ska vara där v.46 och 47.. Jag ska bo hos ena av mina au-pairfamilj, men vars och hur det har jag ingen aning om.. Det ända jag vet är att jag ska göra praktik på 8 olika ställen/hantverkare i två veckor.. Det blir mycket flackande, men kul att jag hittat praktikplats.. Det är inte många i klassen som har gjort det..
Har bara en kompis kvar i Oslo, så jag hoppas att jag hinner träffa E, och eventuellt hans fru.. Ska nog ta mig till ett stickcafé som jag har fått nys på..

Benet värker fortfarande.. Har fortfarande svårt att sova.. Lårkakan har flyttat sig och sitter nu strax ovanför knäet, och det är riktigt obehagligt..

Jaja... nu ska jag fortsätta slappa, det blir en tuff skoldag imorgon..

Praktikplats i Oslo..

Jag har äntligen fått praktikplats.. I Oslo.. Hos flera olika slöjdare och hantverkare.. Det ska bli väldigt intressant att få se hur olika hantverkare arbetar..

Det enda kruxet nu, är hur jag ska göra i helgen.. Åka till Stockholm träffa mamma och pappa, och deras vänner i Tierp, eller stanna hemma ta det lugnt med anders och plugga lite..

Besök från Lule i helgen..

Denna helg har vi besök från Lule.. Anders familj är här på besök..
Torsdag var det hockey för grabbarna, och jag och I hade rundvandring på skolan och tittade på våra utställningar..

Fredag så var vi i Vadstena.. Himmel vad mysigt det var i innerdelen av stan mellan klostret och slottet.. Det blåste mycket och så.. Vi tittade i Slottet och lite i stan, men jag och Anders kommer att åka till våren eller sommaren och titta lite mer.. Vi gjorde också en snabbis till Motala, men stannade inte, körde bara igenom och tittade lite.. Sen blev det en tur mot Tornby, där vi köpte nya blommor och krukor.. Tjärlknöl med klyftpotatis till middag..

Anders bror bor hos oss, medans hans föräldrar bor på hotell. De har anmält att de är påväg hit nu, så jag måste nog göra mig i ordning.. Idag blir det nog Gamla Linköping, kanske stan.. Restaurang i kväll..

Ha en bra helg..

KRam kram