En praktikvecka avklarad..

Hemma i Gammelstad.. träningsvärken börjar komma efter dansen i Sikfors igår.. Det gick bra att köra hem i mörkret även om jag var ensam i bilen..

Har haft praktik i Västerbotten en vecka nu.. Orkade inte skriva förra helgen, och denna vecka har jag inte haft tillgång till dator.

Förra helgen var det Nolia Weekend, en mässa, där Västerbottens länshemslöjd hade monter med kravallslöjd. Vi visade olika slöjdtekniker, man fick slöjda sig en egen sked, sy på en soffa, sticka med jumbostickor, prata med slöjdare mm.. Jag var med på fredagen och lördagen.. Det var riktigt kul...

Tisdagen körde jag till Lycksele där vi hade workshop för skapande skola, med slöjd. Man fick tälja en trägubbe eller sy armband i vadmal..
På eftermiddagen körde jag till Skellefte där det var slöjdkväll och Hemslöjdskonsulenten som har hårdslöjd visade inspirationsbilder av svepaskar. Näe det var slut var även jag det.. Jag köpte mig mat på en mack och åkte till vandrarhemmet jag skulle bo på..

Onsdag och torsdag var jag med Skellefteå kommuns hemslöjdskonsulent, den enda komunanställda hemslöjdskonsulent i Sverige.. Vi var i Byske och hade doredo med barn och ungdomar då de hade novemberlov.  Det var kul, lärorikt och påfrestande.. Mitt tålamod är inte alltid det bästa och det märkte jag igår.. Men trevliga dagar ändå..

Efter jag ätit middag åkte jag till Sikfors där det var dans till Blender.. Jag kände mig ringrostig då det var länge sedan jag dansade.. Det var en helt okey kväll.. Jag känner i kroppen idag att jag e sliten.. Men "ska man vara fin får man lida pin" (kan väl översättas vara fin= ha kul)..

Nu är jag hemma i Gammelstad iaf.. Skönt med en helg hemma.. ska försöka träffa kompisar, gå på hantverksmässa och va me mammsen och pappsen.. :)

Snark och host på tåg..

I morse strax före sju kom jag fram till Vännäs. P:s pappa hämtade mig och släppte av mig hemma och Fia och P. Då la jag mig på soffan för att vila lite, då nattens sömn var väldigt dålig..

Igår började jag resan och tåget mellan Lkpg och Sthlm gick okey, jag läste mig igenom resan. Snabbt till nästa tåg, där jag hade bokat en damliggvagn. Det kom fyra andra kvinnor till denna vagn och det var olika personligheter men en trevlig pratstund.. När vi kom till Gävle kom den sjätte personen till Kupén.
När vi lade oss för att sova så kom det sig att en i kupén snarkade, jag satte på musik i mina öron och försökte somna.. Jag sov väl så där, men personen under mig gjorde tydligen inte det, då hon började mummla på ett språk jag inte förstod, och jag trodde hon pratade i sömnen.  Men efter en stund uttryckte hon sig högt och ljudligt på Svenska om att man inte ska snarka mm. Vilken troligtvis var för att få den snarkande kvinnan att vakna, förgäves, men dock inte för oss andra som sov..
Hon började då att hosta för att få uppmärksamet, vilket gjorde mig själv och andra mer irriterad än snarkningarna..
Hennes åsikt var att om man snarkar ska man ha egen kupé så att andra får sova. Men jag tycker, liksom en annan kvinna som uttryckte sig att: om man bokar en plats med 5 andra människor får man vara beredd på att någon kanske snarkar, och om man inte kan acceptera det, får man boka sig en egen kupé.

Efter jag hade sovig och ätit lite så har jag fått lite skolarbete gjort, vilket är ett stort + för mig!!
Snart ska jag gå till Affären för att handla så att jag kan baka till Fia..

Stressiga dagar..

Nu på morgonen har jag fått ihop en blogg om Kreta, igår var jag på skolan mest hela dagen för att försöka få upp en varp i vävstolen. Packade på kvällen.. Vet inte riktigt hur jag ska göra, för jag tyckte att det var svårt att packa för en vecka på Kreta, men nu ska jag packa för en månad i Ume/Lule.. Det är inte direkt samma klädalternativ jag har att välja på.. Kläderna jag packar denna gång tar mycket större plats.. *fundersam*
Aldeles snart ska jag iväg till skolan igen..
Massa att göra men väldigt lite tid.. Imorgon vid middagstid sätter jag mig på tåget som ska ta mig till Umeå/Vännäs. Som jag sagt tidigare blir det praktik i 4 veckor där.. Det ska bli kul, men just nu känner jag att det är lite nära inpå Kretaresan och jag har inte riktigt hämtat mig och gjort allt jag hade behövt göra i skolan.. Men sådant e livet..

Näe nu måste jag åka.. 

Vår vecka på Kreta..

Vår vecka på Kreta har bestått av lite allt möjligt. mycket blåst, höga vågor, lite regnstänk, strömavbrott, bilresor till olika ställen söder och österut, cerpentinvägar, skratt, roliga kommentarer, sol, bad, mat och dryck och mycket mer.. Jag känner lite tidsbrist just nu, men för att ni ska få se en glimt av vad vi  har gjort lägger jag ut lite bilder, några kommentarer som uttrycktes på resan.. Vill ni veta mer får ni fråga.. Jag glömde min kamera någon dag och jag har inte fått bilderna av U än, så detta är det vad som har fastnat i min kamera.

                        

Det blåser massor.


jag i hamnen.

       
Vågorna sköljer över hamnmuren, på parkeringsplatsen..


 Ligres Bay.
Här åt jag squids ( enbart friterade små bläckfiskar, utan tillbehör) och Ullis beställde verry small fishes. Då kom kyparen ut och sa att han inte hade verry small, men han hade sådana och sträckte ut tummen och pekfingret (ca 12-15cm) Det var helt okey tyckte U.

 Palm Bay, här var man tvungen att gå ner och uppför stentrappor på berget för att komma ner till stranden.

 Vår chaufför för det mesta, när inte jag hoppade in och körde lite.. Några kommentarer från våra bilresor:

"och så börjar vi om" - E:s kommentar när det inte gick så bra för anders.. =)

* Vi tvärstannar bilen för att prova några svarta oliver i ett träd, men de smakar jätte äckligt..

"Vägen svänger!"  - Kommentar från Anders när jag kör längs en cerpentinväg i bergen..

 i Byn Axox fanns ett "väveri" där kvinnor satt och vävde.. Jag var helt salig..

 Kri-kri geten fanns på vägarna ibland lite som renarna finns hos oss.. Enorm spenst hade de oxå, för på en sekund hoppade de på räcket och sedan över på andra sidan vägen..

 Byn Anogia, eller änkornas by som den kallades.. Massor med hantverk som de gamla tanterna i byn hade gjort.. jag kom hem med två handvirkade sjalar..

 Underbar utsikt från bilen..

    
Vi "hittade" både granatäpplen och citroner..

Kommentarer som sades under veckan:

"Det är ingen bukt, det är en vik, det viker in"                                    

 
"Husgrisen"                                                                      

"Taxfree på burk"                                                                                         "Rena grekiskan"

"Skum tvål"                                                                                                    "Det går i vågor"

Kreta på lördag!

Denna veckan har varit hektisk.. Varje dag har något varit inplanerat..
Måndag Hockey.. vi behöver nog inte prata om hur det gick.. Men trevligt att träffa P och V och gå på hockey me dem..
Tisdag så var det Lindy Hop..
Onsdag så var det packning som gällde..
Tordag, ja då var det Först prova på kurs i Balboa, kul men lite svårt till snabbare musik.. Sen så var det liveband som spelade och vi försökte dansa lindy.. =) Det var kul..
Imorgon bär det av till Arlanda där U och E möter oss, sover på hotell och sedan bär det av till Kreta 1 vecka!!!

Annars så har jag ju haft praktik även denna vecka.. Jag har fått göra en skyltning i princip helt själv, A-S bara kollade och gav lite småtips.. Sen har vi byggt och målat inför den nya utställningen i galleriet som har vernissage på lördag.. Det har varit kul, men lite jobbigt också.. Jag är ju inte så noga, och det är jag nästan ensamom att vara vid ett sådant arbete.. Men även jag inser ju att för att det ska bli bra så måste det vara bra gjort..

Nu är det sovdax.. sen sista dagen på Östergötlands hemslöjd och sedan mot Arlanda!!!

Hoppas ni får en bra vecka!!

Praktik

I denna kurs ska vi har 6 veckors praktik. Jag kommer att v.43 åka upp till Umeå för att vara med en Hemslöjdskonsulent i Västerbotten. Jag kommer att få bo hos min kära syster med familj i 4 veckor.. Jag hoppas att vi står ut med varandra så länge.. ;)

Jag har fått frågor vad en hemslöjdskonsulent egentligen gör, då hittade jag denna förklaring:

Hemslöjdskonsulenter arbetar för att hålla intresset för hemslöjden levande genom att informera om och stödja hemslöjdsverksamheten. Det gör du genom upplysning och pedagogisk verksamhet och du har ett stort kontaktnät.
Till dina uppgifter som hemslöjdskonsulent hör att planera och genomföra utbildningar i olika slöjdtekniker och ordnar utställningar tillsammans med hemslöjdsföreningar, museer, studieförbund och andra organisationer.
De arbetar också med att ge råd i hemslöjdsfrågor och informera om materialanskaffning, verktyg och redskap till enskilda slöjdare och andra som är intresserade av slöjd och hantverk. De stödjer och ger råd till slöjdarna och hjälper dem att nå ut till allmänheten med sina produkter. I arbetsuppgifterna kan vidare ingå att inventera och dokumentera gamla slöjdtekniker och bedriva utvecklingsprojekt i samarbete med formgivare och slöjdare. De ordnar också aktiviteter och kurser för barn och ungdomar.

Källa:AMS

V.40 och 41 har jag och ska jag vara med Östergötlands hemslöjdskonsulent. Jag har fått vara med och arbeta med något som heter City Art Link och är ett kulturarrangemang som ordnades i Linköping torsdag-lördag v.40. Jag fick planera för en workshop där man sydde smycken av kläde, pärlor, paljetter och band inspirerade av folkdräkten. Då fick jag ta med min bollklänning som jag sydde första året på utbildningen för att visa hur man kan bli inspirerad av folkdräkter.  Några bilder kommer här:

                       

                 



   Min bollklänning.




          Några färdiga alster från workshoppen.


Delredovisning- vävning

Jag har inte varit så bra på att uppdatera vad jag har för projekt i skolan. Men jag ska iaf väva provlappar. Jag och Östen som min vävstol heter har kommit bra överens. Jag tänkte visa lite bilder på vad jag har pysslat med. Skriver inte så mycket, men undrar ni över något får ni fråga.. Delredovisningen var iaf igår och det gick väldigt bra tycker jag.. Just nu har jag inte börjat med någon ny varp utan jag ska sätta upp den efter jag har varit på Kreta och innan praktiken i Umeå..
 
   Varp


 Två vävprover i vävstolen, grönt cottolin och beige är handspunnet lingarn.

 Jag in action..



 Mina garner jag ska göra nya vävprover av.

 Detta är mina vävprover monterade på svart papp. De är nu bara fastsatta med gem, men det är för att jag inte har kunnat bestämma mig hur jag ska göra med informationen om vävsked, varp, inslag och solvning..

 I denna kartong skall proverna ligga och så  kan man bläddra i den och se vad jag vill använda eller liknande..

Helt fel film..

Anders beställde hem en film som han hade läst på U:s blogg att hon hade sett och tyckte var bra.. Jag kikade på filmen och undrade vad Guldkompassen var för något..
Eftersom tydligen U hade sett den så satte jag mig vid tvn och såg filmen.. Den var helt okey, men jag blev väldigt irriterad när filmen inte var avslutande utan tydligen är en triologi..
(Anders berättade att det blir en fortsättning om den första går bra!! ) Så det betyder att jag ev sett en film i onödan om jag inte får se fortsättningen.. =(

Så till kvällens skratt..

Anders kom på att det kanske inte var Guldkompassen U hade skrivit om, utan Stardust..
Så jag letade på hennes blogg, men kunde inte hitta den. Så kom jag på att det kanske var S som hade sett den. Så på hennes blogg fanns en recension av Stardust.. =)

Så nu har vi egentligen sett fel film, som inte ens recenserades av U.. Utan nu måste vi se Stardust som blev recenserad av S!

Laxfett förgiftar min tillvaro!!

I veckan hade jag lax med mig som matlåda.. Och det är ju jätte gott. Dock så läckte min matlåda och det läckte ut laxfett i min väska..
I väskan var både böcker, min börs och mitt kamerafodral. Så nu luktar allt LAX!!! Det är så att jag vill kräkas..
Jag känner lukten av laxfett överallt..
I badrummet, där jag försökte tvätta min gröna vävda börs som fick fett på sig.. Men det försvann inte utan luktar som bara den i badrummet..
Så nu måste jag kasta börsen och kamerafodralet som jag sydde till min kamera.. Jag får lov att sy en ny..

Just nu så hatar jag LAX!!!